© Copyright 2016

Technology Innovation Harbor
Birdview

TECHNOLOGY INNOVATION HARBOR
Xi'an Jiaotong University

URBAN DESIGN
The urban design divides the Block into 4 separate sites, each with its own functional program. The biggest site C3-12 in the north-east with 43.321 sqm is reserved for the PERI - Power Electronics Research Institute and the Public Warehouse. The site is formally divided into two parts with an urban park in the middle as a connector between the two areas. On the North are the two sites C3-10 and C3-11 respectively with 18.825sqm and 18.141sqm, those sites are fully dominated by the NERI - New Energy Research Institute. The site C3-13 in the west with its 40.198 sqm accommodates on its west part the NMI - New Material Institute and on the east the ASRI - Aerospace Research Institute. The New Material Research Institute stretches partly to the north and takes over the half of the site C3-07 with 9072 sqm. NMI and ASRI are connected with an urban park in the middle serving as a recreational area for the students.

DESIGN CONCEPT
The design of the different institutes reflects the modern vision and innovative approach in research and teaching of the Jiaotong University. This versatile building combines program, urban scale, innovation and nature. Inside, sustainability and function are emphasized. The institutes have an enclosed character with and introvert and strong appearance to the outside, but vivid and comfortable on the inside. Each block is designed in a way that enables and facilitates the quick exchange and smooth interaction between students and teachers. The Buildings are centralized around a courtyard that serves as the heart of each institute. Because of the close distance towards each other it becomes easy for the different institutes to cooperate and communicate with each other. Each building is orientated to face the street, giving the area a heterogeneous feeling. The opening up to the courtyards provides the ability to implement the functional optimization of the building as needed, allowing formative flexibility for two-or three-sided access.

FACADE DESIGN
The different functions of each institute, which define the shape of the buildings, also defines its facades. Large space labs with their more introverted large sized facade panels, normal labs space with medium sized facade elements and office areas with their flexible and open glazing facades are perceivable from the outside. The structure of each facade gives the possibilities for easy reorganization and change of use of the floor space. In general the facade of the buildings gives each institutes a modern and unique outlook, with its own identity.

GREEN SPACE
Centerpiece for each Block is the courtyard, where the choice and opportunities for learning and socializing in a landscape setting are given. The inner life offers a unique opportunity to socialize, learn and enjoy campus life. The design creates a multitude of opportunities to bring people together by providing the social infrastructure to create places for people. Featuring gathering space for students and visitors, with an oasis of trees and plants shading a series of connected student Pods. Each pod contains facilities ranging from tables, movable chairs, power outlets for laptops, BBQ facilities and Ping Pong tables. The changing scales of the spaces create many opportunities for day and night time use; for individuals and groups, for ceremonial and celebratory events. Furthermore, Eco-friendly elements such as terraced afforestation installation, rainwater catchment facility, as well as using geothermal and solar energy will help conserve energy. To extend the naturalistic flow of the green connecting area that traverse North and South and a formal extension of the street, two green zones are placed between the institutes, a place where people can stop, relax and enjoy a colorful and aromatic landscape.


type

Competition proposal

Location

Xi'an, PR China

year

2016

Team

Georgi Nikolov
Florian Zimmer
Jia Yin

in collaboration with N2MX, Xi'an